Google Analytics Kullanımı ve Optimizasyonu

Google Analytics Kullanımı ve Optimizasyonu


Google SEO Araçları yazımda Google’ın biz site sahipleri ve webmasterlar için güzel nimetlerine değinmiştik. İşte bu güzel nimetlerden birisi de Google Analytics hizmetidir.Google Analytics web sayfanıza kaç ziyaretçinin geldiğini, hangi sayfada olduğunu, hangi şehirden geldiği gibi birçok detaylı bilgiyi sunan bir analiz sistemidir. Bu hizmetten faydalanmak için yine bir Gmail hesabı oluşturmamız gerekmektir.

Siteye Google Analytics Kodu Ekleme


Google Analytics kodu
Google Analytics kodu

Eğer Gmail hesabınızı oluşturduysanız o zaman Google Analytics kısmına tıklayarak giriş yapınız. Giriş yaptıktan sonra ise sol üst menüde ki Yönetici kısmına tıklayınız. Daha sonrayeni hesap ekle seçeneğini seçin ve web siteniz ile ilgili gerekli bilgileri doldurunuz. Sitenizin adresini girerken www.site.com değil http://www.site.com şeklinde giriniz. Kayıt ettiğinizde sitenizi eklemiş oluyorsunuz. Artık ikinci aşamaya geçebiliriz.
Yönetici sekmesine tekrar gelin ve orada hesap ayarlarının yanında bir de mülk ayarlarıkısmının geldiğini göreceksiniz. Mülk ayarına tıklayınız ve izleme Bilgileri > İzleme Kodukısmına tıklayınız. Sizlere bir kod kısmının olduğu sayfaya yönlendirecektir. Web sitesi izleme kodu başlığının altında ki kod sizin izleme kodunuz olacaktır.
Eğer herhangi bir HTML bilginiz yoksa burada biraz problem yaşayabilirsiniz o yüzden eğer yardımcı olabilecek bir arkadaşınız varsa yardım istemeniz işinizi kolaylaştırabilir. Ancak ben sitenize eklemeyi göstereceğim.
Google Analytics kodunu sitenize ekleme kısmı ise şöyle olmaktadır; Öncelikle kodu izlemek istediğiniz sayfaların <head> Google Analytics kodu </head> etiketinin içerisine yazılarak eklenmelidir. Tek tek tüm sayfalarıma ekleyecek miyim? Diye sorabilirsiniz. Cevabı ise hayır, gerekmiyor. Onun yerine WordPress siteniz için admin girişi yaptıktan sonra > sol menüden Düzenle> Görünüm seçeneğine tıklayınız. Ardından ise sağ tarafta çıkan sayfalardan header.php veya Tema üst bölümü diye yazan sayfayı açınız ve o sayfanın içerisinde <head> </head> etiketleri arasına yapıştırınız. Bu sayede tüm sayfalarınızın verilerini alabileceksiniz.

Google Analytics ile Yapabilecekleriniz


Google Analytics Kullanımı
Google Analytics Kullanımı

SEO çalışmaları arasında sitenize göre neredeyse tüm izlenim bilgilerine ulaşabilirsiniz.Google Analytics ile sitenizde anlık olarak kaç ziyaretçinin olduğu, bu ziyaretçilerin hangi sayfaya baktığını, bu ziyaretçilerin hangi ülkeden ve şehirden geldiğini, kullandıkları işletim sistemi, tarayıcı vs. gibi birçok veriye ulaşabilirsiniz.
Aynı zamanda sitenize verilen linkleri de görebilirsiniz, size hangi sitenin hangi sayfanıza bağlantı verdiğini ve bu gibi birçok bilgiye ulaşabilirsiniz. Sitenize gelen ziyaretçilerin sitenizde ortalama gezinme süresi de oldukça önemlidir. Google Analytics ile site içerisinde ortalama geçirilen süreyi görebilirsiniz. Bu süre ne kadar yüksek olursa o kadar iyi demektir. Ortalama gezinme süresi 45 saniye altında kalmaması için oldukça özen göstermelisiniz.
Bu sürenin düşük olması site içeriğinizin yetersiz olması ve ziyaretçilerinizin sitenizde aradıklarını bulamadığı anlamına gelecek ve size eksi SEO olarak geri dönecektir.

0/Yorumlar

Daha yeni Daha eski