Flash Siteler İçin SEO Optimizasyonu


Flash site için SEO optimizasyonu

SEO konusunda webmasterların ve SEO uzmanı arkadaşların da en çok zorlandığı konuların başında Flash site için SEO optimizasyonu konusu gelmektedir. Flash sitelerin zor indekslenebilir olması nedeniyle internet dünyasında ki popülaritesi de zaten gün geçtikçe azalıyor. Ancak tasarım konusunda hala çok güçlü olan Flash siteler günümüzde dahi birçok web sitesinin vazgeçilmezi oluyor.
Google Flash siteleri daha iyi optimize etmek ve Flash siteleri daha iyi tarayabilmek için uzun çaba harcasa da hala daha gözle görülür muhteşem gelişmeler ortaya maalesef ki çıkmadı. O yüzden birçok site, Flash site olma konusundan vaz geçmeye başladı.

Flash siteler neden daha az indeks alıyor?

Bu soruyu sormayan bir SEO uzmanı sanırım olmamıştır. Flash sitelerin daha az indeks almasının asıl sebebini şöyle kabaca açıklayabiliriz; bir siteyi tek bir resim ya da birkaç parça resimden oluşuyor gibi hayal edebilirsiniz. Haliyle bu resimlerin içeriğinin neler anlattığının Google amca tarafından kolay kolay çözülememesi yüzünden birkaç resimlik bilgi indekslenmesine sebep oluyor.
İndekslenebilir yazılı içeriğin arama motorları tarafından taranmasının etkisinin ne kadar önemli olduğunu bilmek gerekiyor. Yüksek organik arama motoru aramasına ulaşmak için içeriğinizin arama motorları botları tarafından indekslenmesi ve taranması gerekiyor.
Eğer siteniz Flash bazlıysa, yazılı içeriği indekslemesini azaltan ve hatta hiç olmamasına neden olan bazı durumlar olabiliyor ve bu da direk olarak hitinizi etkiliyor. Tabii ki bu yazımda sizlere biraz HTML kod bilgisi ile Flash web sitelerinin de SEO optimizasyonu konusunda daha iyi hale gelmesini sağlayacak birkaç bilgi vereceğim…
Burada bazı HTML kod örnekleri göreceksiniz. Burada ki temel amaç Flash kod yapısının etrafına arama motorlarının okuyabileceği HTML kodlar yerleştirerek, sitenin içeriği ve site hakkında daha detaylı anlaşılır bilgi sunmak olacaktır.



Örneğin; salt bir Flash site kod:
<embed>
Taranamayan Flash kodu…
</embed>
Şimdi bir de HTML yapıyı oluşturarak Flash siteye ek olarak başlık ve SEO elementleri eklenmiş örneğe bakalım…
Tavsiye edilen örnek; SEO uyumlu Flash site kod:
<html>
<head>
<TITLE> SEO dostu başlık </TITLE>
< – Diğer önemli elementler buraya – >
</head>
<body>
<embed>
Taranamayan Flash kodu…
</embed>
</body>
</html>
Googlebot gibi arama motoru botları HTML syntax’ındaki indekslenebilir başlık etiketini tanıyabilir. İyice araştırma yapıp sitenizi en iyi açıklayan başlığı eklemeye özen gösteriniz.
Site içindeki yazıları okutma
Gelelim diğer bir kısma içeriğiniz çok kaliteli olsa dahi Flash siteniz için SEO optimizasyonu yapılmamışsa aramalarda görünmeyecektir. Bunu çözmek için noscript etiketler kullanmak ve onları </body> etiketinin bitiminden önceki alana yerleştirmek olacaktır.



Örnek Kod:
<html>
<head>
<TITLE> SEO dostu başlık </TITLE>
< – Diğer önemli elementler buraya – >
</head>
<body>
<embed>
Taranamayan Flash kodu…
</embed>
<noscript>
Flash kullanarak gösterdiğiniz içeriğin eşdeğeri yazılı içeriği koyun.
</noscript>
</body>
</html>
Not: Burada bahsettiğim noscript kodu ile eklediğiniz içerik sitenizin içeriği ile eşleşmelidir. Aksi halde daha sonra içerik gizleme yani cooking yaptığınızı sayabilir ve spam gibi cezalar dahi alabilirsiniz.
Salt bir Flash sitesi SEO için optimize edilmiş bir <head> bölümü içermez. Hatta <head>bölümü bile olmayabilir. Size head bölümüne hangi elementleri eklemeniz gerektiği ile ilgili ipuçları vermeye çalışacağım…

Flash site SEO

# Alakalı Snippetleri Kontrol Ediniz

Noscript etiketi kullanmanın en büyük avantajı Google’ın alakalı snippetleri arama sonuçlarında gösterme şansı sunmasıdır. Bu, sitenizin long tail trafiğine katkıda bulunacaktır.

# Link Rel Canonical Kullanın

Link rel canonical etiketini kullanarak Flash sitenizin URL’lerini standartlaştırın. Link rel canonical etiketini kullanarak Googlebot gibi arama motorlarının araması için standart URL’lerinizi öne çıkartabilirsiniz.

# Google Meta Kullanın

Google doğrulama meta etiketlerini kullanarak Google webmaster tools’da Flash sitenizi doğrulamayı asla ihmal etmeyiniz.

0/Yorumlar

Daha yeni Daha eski