Ermeni ve Rum Gömü Noktaları

Ülkemizde en sık görülen define haritaları Rum ve Ermeni define haritalarıdır, Bunlar basit şekilde tasarlanmış haritalar olup definesine ulaşılması çok kolaydır. Savaş kapıya dayandığı dönemlerde Rumlar ve Ermeniler Anadolu'dan göç etmek zorunda kaldıkları için acilen tüm servetlerini altına çevirmiş ve bunu ileride tekrar gelip alma adına kolaylıkla çıkarabilecekleri yerlere saklamışlar. Kimi rum ve ermeni gömü sahipleri, gömülerini harita ile kayıt altına almış, göç ettikleri coğrafyadan dönemeyip gömüler olduğu yerde sahipsiz olarak kalmış durumdadır.. Acil saklama dışında normal saklanan Ermeni ve Rum gömüleri de ülkemizde bolca mevcuttur. Rum ve Ermeni definelerini bulmak isteyen arkadaşlar, öncelikle Osmanlı, Ermeni Krallığı,  Pontus Rum Devleti, , ve Selçuklu Bizans zamanları hakkında bilgi sahibi olması gerekir. Ayrıca yaşlıların büyük bölümü, kulaktan dolma bilgilerle, eskiden şurası Rum köyüydü burası ermeni köyüydü şeklinde bilgiye sahiptir. şu an normal olarak bilinen köyler bir dönem rum köyü olduğunu bilmeliyiz, özellikle eski köy isim listesinden faydalanarak hangi köylerde hangi medeniyetlerin yaşadığı hakkında bilgi sahibi olabiliriz. bunu bulmanın en  kolay  yolu Ermeni Yerleşim Yerleri (1894 Ermeni Patrikhane Kayıtlarıdır)

Bu konuyu Ermeni ve Rum defineleri nerelerde olur şeklinde 2 paragrafa bölelim.

Ermenilerin yaşadığı yerlerde bu tür definelerin var olduğunu biliyoruz, sizde bulunduğunuz yerde Ermenilerin yaşadığını biliyorsanız evin tarihini araştırmanızda fayda var. Ermeniler definelerini Rumlardan farlı olarak evin dışına değil içine gömerlerdi, en çok kapı girişi, alt kat (kiler odası) ve ocaklık Ermenilerin en çok gömü sakladığı noktalardır. ermeni parası dışarıda aranacaksa kesin kuyu vardır kuyu çevresi yada ağaç çevresine bakılır. dışarıdaki paranın tam yerini tespit etmek için evin oturma odasına gir pencereden dışarı bak, kısacası evin içinden para gömü noktası mutlak suretle görünüyor olması gerek. hiç bir ermeni evinde para evin arkasından alınmamıştır mutlaka oturma odasından görünür vaziyettedir


Rum defineleri yukarıda belirttiğim gibi Ermenilerden biraz farklı olarak evin içine değil dışarıya gömerlerdi, Ev sahipleri Gömüyü genelde Ya evin bahçesine kuyu açarak gizli bölmelere saklama alışkanlığına sahiptir. yine dışarıda ev temeli, yaşlı ağacın altına ve evde oturduğu zaman pencereden dışarıyı iyi gördüğü noktalara saklama şekli ile ön plandadır. Rum ve Ermeni torunlarının turist olarak ülkemize gelip dedelerine ait altınları aradıklarını biliyoruz. bulunduğunuz yerde buna benzer durumla karşılaşırsanız konuyu mülki amirliğine iletmeniz gereklidir. rum paraları en çok kesme taş içinde bulunur, bu evin yapı taşı veya dışarıda mermer tarzı kanepe gibi duran kesme taş varsa bu taşın içine mutlaka bakılmalıdır. yada orta yerde duran tıraşlanmış parlak taş varsa buda iyidir. yalnız bu taş en az 3 kişinin kaldırabileceği kadar büyük olması gerekir. Rumların bir diğer gömü mantığıda ağaç altıdır. karadeniz bölgesinde iseniz yaşlı meşeler diğer bölgelerde dut ağaçlarının tam altında gömü bulmak mümkündür, rumlardaki gömü mantığı göm üzerine ağaç dik şeklindedir.

0/Yorumlar

Daha yeni Daha eski