Ekonomik Seyahat Üzerine Bağzı İpuçları

Yurt dışına çıkmak, gezmek, görmek, yaşamak çoğumuzun hayalidir herhalde. Bunu yapabilmek için önemli iki unsura ihtiyacımız var; para ve zaman..
Zaman için yardımcı olamam ama gezerken ekonomik olmak için birkaç ipucu verebilirim herhalde.
Geziden döndükten sonra arkadaşlarımın ve yakınlarımın en çok sorduğu " O parayla mı gezdin abi/oğlum o kadar yeri?" Evet, aynen o kadar parayla gezdim. :)

Umuyorum ki buraya yazacaklarım başka arkadaşlara bir nebze yardımcı ve cesaret olacaktır. Tamam, para önemli bir unsur ama ufak ayrıntılara dikkat edilirse çok ekonomik bütçelerle seyahat edilebilir.

http://41.media.tumblr.com/2e419d15a72b5ba2cd750cd7ce813d29/tumblr_ndyry584hW1r5gmiko1_500.jpg


1-  Seyahat için doğru zamanı seçin

Ben genelde gezilerimi en az bir ay öncesinden planlarım ve gideceğiniz yere sezon dışında gitmek yapacağınız ana masraflardan ( ulaşım, konaklama vs..) en az %30-40 arasında bir kar yapmanızı sağlayacaktır. Ayrıca sezondaki kalabalıktan da kendinizi kurtarmış olursunuz.

2- Seyahatiniz için ekonomizi yapın

Uzun vadeli masraflarınızı toptan halledin. Pasaportu 1-2 senelik değil de 10 senelik alın veya backpack, uyku tulumu vs. gibi gereçleri alırken kalitelisini alın. Tamam biraz fazla ödersiniz ama her sene bu masrafı tekrarlamazsınız.
Seyahat planınızı yaparken günlük ne kadar harcayacağınıza aşağı yukarı karar verin. Tabii ki harcamalarınız ülkeye ve şehre göre farklılık gösterecektir. Örneğin Avrupa ile Balkanlara yapacağınız seyahatlerin bütçeleri farklı olacaktır. Ayrıca seyahat süresince de ekonomik durumunuzu takip edin ve günlerinizi ona göre planlayın.

http://cityandcitizen.com/wp-content/uploads/2015/11/money-saving-travels.jpg


3- Rotanızı belirlerken dikkatli olun

Seyahat öncesi rotanızı iyi belirleyin. Yurt dışında birçok ucuz havayolu firması var. ( bkz. Ryanair, EasyJet, WizzAir vs..) Biletlerinizi erken aldığınız takdirde çok çok uygun fiyatlara seyahat edersiniz. Türkiye'den yurt dışına çıkmak vergiler nedeniyle pahalı. Bunun yerine otobüs, vapur ile aktarma yaparak turunuza başlayabilirsiniz. Ayrıca fiyatları karşılaştırmamızda büyük yardımcılarımızdan olan Skyscanner ve momondo 'yu unutmayalım. Tüm ulaşım yollarını (uçak, otobüs, tren, vapur, otostop(?) vs.) kontrol ettiğinzden emin olun. Bunları yaparken rotanıza birkaç gece yolculuğu eklemek, konaklamadan tasarruf etmenizi sağlayacaktır.




4- Konaklama masraflarınızı minimum tutun

Benim gibi backpacker mantığıyla gezenler için seyahat etmek tatil değil, keşfetmek. Bu sebeple amacımız da lüks otellerde vakit ve paramızı öldürmektense; geceyi geçirebileceğiniz temiz, güvenli ve asgari koşullarda konforlu yerler bulmak olmalı. Bu aynı zamanda seyahat bütçenizi de önemli ölçüde rahatlatacaktır. Otellerden farklı seçebileceğiniz konaklama seçenekleri;

- Hosteller: Otel mantığında ama oda değil yatak tutulan (Bazı hosteller özel oda hizmeti de veriyor.) bazılarının kahvaltı da verip bizi çok mutlu ettiği yurt dışındaki evlerimiz. Ayrıca diğer gezginlerle sosyalleşmek için de uygun bir ortam. (bkz. Hostelworld, Booking.com)
- Guest House: Hostel mantığında çalışır ama işletme değil de birinin size evin bir odasını veya odasındaki bir yatağı paylaşmasıdır. Hele ki ev sahibiniz iyi ise çok güzel bir deneyim olabilir.
- Airbnb: Sitesinden size uygun olan ev veya odaları kiralayabilirsiniz. Eğer kalabalıksanız otel veya hostelden daha uyguna gelir. (bkz. Airbnb)
- Couchsurfing: İnsanların birbirine yardım etmesi amacıyla kurulmuş bir konukseverlik ağıdır. Bu site üzerinden gideceğiniz bölgedeki insanlara ulaşıp onlardan size ev sahipliği yapmasını isteyebilirsiniz. Kulağa biraz güvensiz gelse de site tamamen güven üzerine kurulmuş. (bkz. CouchsurfingArtıları ise;
- Lokal insanlarla tanışmak olacak ki bu bir kültürü yaşamanın, öğrenmenin en iyi yolu.
- Yeni insanlarla tanışacaksınız. Farklı insanlar, farklı bakış açıları demek.
- Şehri en iyi yerlisi bilir. En iyi, en uygun ve en temiz bilgiyi alma imkanınız olacak.
- Ve tamamen BEDAVA! Evet, dediğim gibi yardımlaşma üzerine kurulu olduğu için herhangi bir ödeme vs. söz konusu değil.
- Gece Yolculuk Yapmak: Ulaşım ve konaklamaya ayrı ayrı para ödemediğimiz, ulaşımda kaybettiğimiz zamanı gece uykuya yedirdiğimiz he birde güvenli bir şekilde uyuyabildiğimiz bir diğer yol.
- Sokaklar, Parklar, Garlar, Yollar:  Bedavadır ama şehrine göre size çok pahalıya mal olabilir. Dikkatli olmakta yarar var. Uyku tulumu ve matınız varsa keyifli bile olur. He bunlar yoksa da öldürmez. :)


https://res.cloudinary.com/hostelling-internation/image/upload/t_hostel_carousel/v1412778020/Hostels/img53806-Aventura_beds.jpg

5- Yeme - İçme


Ulaşım ve konaklamadan sonra bütçemizin önemli kısmını yeme-içme oluşturuyor. Aslında bu bölüm biraz size kalmış ama bendeki mantık hayatta kalacak şekilde yemek. Tabi bazı ülke veya şehirlerde şunu yemeden dönmeyin diyeceğimiz tatlar mevcut. Ama bunu da gidip bölgenin en ''pahalı'' mekanında tatmak bence gereksiz.

- Tesis Kahvaltısı: Eğer konakladığınız yer size kahvaltı imkanı sunuyorsa kaçırmayın derim. Bazı hotel ve hosteller sabah kahvaltı servisi vermekte. He kahvaltı dediğim ise açık büfe değil tabi ama birkaç saatinizi geçirmeye yeter ve boş karınla gezmeye başlamaktan çok daha iyidir. *Erken kalkın, kahvaltınızı yapın ve keşfetmeye çıkın!.


http://www.astorhostels.com/wp-content/uploads/2014/09/10484035_566268513494525_3023524081802845847_n.jpg

- Hostel veya Konaklanan Evin Mutfağı: Birçok hostelin kendi mutfağı ve içerisinde yeterli araç gereci bulunmakta. Marketten aldıklarınızla burada öğününüzü hazırlayıp tasarruf edebilir ayrıca sizin gibi olan gezginlerle tanışıp sosyalleşebilirsiniz. Bu özelliği kullanın!



https://www.yourspainhostel.com/alo/datos/hoteles/d4ffdc7e7187fa4.04255059/imag_2366_2-BACKPACKERS-KITCHEN-3.jpg

- Sokak Lezzetleri: Sokak lezzetlerine yönelin. Bazı sokak büfeleri, en pahalı restoranlardan daha lezzetli olabiliyor. Yada aynı yemeği 10 Euro yerine 3-4 Euro'ya yemek bana lezzetli geliyor, bilinmez(?)

http://www.tumangia.it/wp-content/uploads/2013/03/street-food-Bangkok-style-.jpg

- İndirim Kuponları: Gittiğiniz şehirdeki grupon, kupon ve turist menülerini takip edin. Bazen kullanışlı olabiliyor.
- Etten kısmak:  Birkaç günlüğüne geçiçi vejetaryen olabilirsiniz. Bunun nedeni ise bazı vejetaryen menülerin diğerlerine kıyasla daha uygun olmasıdır.
- Su:  Şişeniz hep yanınızda olsun. Yeri geldiğinde çeşmelerden doldurup su ihtiyacınız için sürekli para vermemiş olursunuz.
McDonald's, KFC, Burger King ve Diğer Yerel Fast Food Zincirleri: Her ne kadar bayılarak yemesem de yeri geldiğinde çok uygun bir yol. Menü almasanız bile sadece birkaç hamburgerle öğün atlatabilmek mümkün.

6- Gezip görürken yapılabilecekler..

Bir şehri gezip görürken planlı olmak size hem zamandan hemde bütçenizden tasarruf yapmanızı sağlar.  Örneğin Hostelden veya Turist Danışma Ofislerinden alınan ücretsiz harita sizi birkaç euro ekstra masraftan kurtarır.
- Ücretsiz Şehir Turları (Free Walking City Tours): Neredeyse turistik her şehirde bulunan ve rehberler eşliğinde yapılan bu ücretsiz turlar ile şehrin birçok noktasına ulaşıp şehir hakkında birçok bilgi sahibi olabilirsiniz. Tur sonunda tamamen isteğe bağlı rehbere bahşiş bırakabilirsiniz.

https://img.getyourguide.com/img/tour_img-135833-90.jpg

- Ücretsiz Müze Günleri: Çoğu müze ayın belirli günlerinde girişleri ücretsiz yapmaktadır. Bu konu hakkında en iyi bilgiyi de Turist Danışma Ofislerinden veya internetten alabilirsiniz.
- Tabanway en iyisi: Şehirden şehre değişir bu durum ama en iyi gezme şekli yürüyerek yapılandır. Hem ulaşıma para vermezsiniz hem de yeni yerler, mekanlar vs. keşfedersiniz.
- Gitmeden önce araştırın: Bu madde aslında baya önemli. Gitmeden önce az çok nereleri gezeceğinizi bilmek size zamandan tasarruf ettirir ki zaman bizim için önemli! İnternette gideceğiniz yer ile alakalı birçok makale bulabilirsiniz. ArrivalGuides benim severek kullandığım bir site, bakmanızda fayda var.
- Alışverişlerinizi turistik olmayan bölgelerden yapın: Kimi zaman daha güzelini ama kesinlikle daha ucuzunu bulabilirsiniz. İlk fiyata aldanmayın, araştırın.

Tüm bu saydıklarımdan önce ise kendinizi zihinsel olarak hazırlayın. Yeni yerler, farklı kültürler keşfedecek olmanın mutluluğunu düşünün ve her ne olursa olsun modunuzu hiç düşürmemeye çalışın. Seyahat etmek bir nevi hastalık gibi ama güzel olanından. :)

https://bearmarketreview.files.wordpress.com/2012/12/happy-road-sign-via-httpseesilver-tumblr-compost132175453641.jpg

Herkese keyifli, mutlu, güvenli yolculuklar ve maceralar..

0/Yorumlar

Daha yeni Daha eski