Hırvatistan'a Bir Kala: Mostar!

Merhaba.

Bu başlığı böyle attım çünkü Hırvatistan gerçekten de Balkan turunda en çok merak ettiğim, en çok görmek istediğim ülkeydi. Ama ondan sonraki favori mekanım kesinlikle Mostar diyebilirim.


Mostar'a gitmeden önce orası ile alakalı fikrim açık konuşmak gerekirse çok sıkıcı olacağı yönündeydi. Ama oraya vardıktan sonra bu fikrim tamamen değişti. Çünkü daha ilk köprüde gördüğüm manzara bile çok hoşuma gitmişti. Mavi-yeşil dolu dolu akan bir nehir, çok güzel, yeşil bir coğrafya!  Nasıl değişmesin? :)


Sırbistan'da araba park cezasından ağzımız yandığı için Saraybosna'da ara sokaklardan birine, Mostar'da ise bir hastanenin otoparkına park ettik aracımızı ve tabelaları takip ederek Eski Şehir (Old Town) 'e doğru yürümeye başladık.




Old Town'da gerçekten çok güzel hediyelik eşyalar alınabilecek dükkanlar, birşeyler yiyip içmek için mekanlar var. Belki fiyatlar bir tık daha fazla olabilir ama çok uçuk değil. Magnet tarzı hediyelikler genelde 2KM = 1€ civarında. Eğer bir şeyler yemek isterseniz önerim tabii ki Cevapi olacaktır. Diğer Balkan ülkerinde olduğu gibi sunum genelde aynı. Sıcak bir pide, soğan, baharat vs. yanında 10 adet köfte ile geliyor. Fiyat yaklaşık 8KM. Merkezde yediğinizi düşünürseniz pahalı değil diyebilirim.
Old Town'u dolaşırken bir anda bir boşluk yakalıyoruz ve o meşhur köprü karşımıza çıkıyor; Stari Most!



Mostar Köprüsü (Boşnakça: Stari Most),  Neretva Nehri üzerinde Mimar Sinan'ın öğrencisi Mimar Hayreddin tarafından 1566 yılında inşa edilmiş. Köprü, çevresindeki kente adını da vermiş ve birleşmeden önce Mostar, Hersek bölgesinin ana kenti olmuş. Köprüye ilk saldırıyı Bosna'da yaşayan Sırplar 1992 yılında patlak veren iç savaş sırasında yapmış. Daha sonra 1993'te Hırvat tankları en büyük zararı veren saldırıları yapmış ve köprü tamamen yıkılmış.  Bosna'da hoşgörü ve kültürel çeşitliliğin sembolü olan, Müslüman ve Hırvat kesimi birbirine bağlayan köprü 427 yıl ayakta kalmış. Köprünün yeniden inşaatı ise 1997 yılında Unesco ve Dünya Bankası'nın desteğiyle başlamış ve 2 Türk firması yapımı üstlenmiş. Köprünün yeniden açılışı ise 2004'te yapılmış. Mostar Köprüsü ve eski Mostar şehri 2005 yılında Unesco Dünya Mirası Listesi'ne eklenmiş.

Hala bile Hırvatlar nehrin batısında, Müslümanlar ise doğusunda yaşamaktadır.


Köprü'den manzara - I

Köprü'den manzara - II
Ağustos ayının gezmek için çok ideal bir ay olduğunu söyleyemem. Çünkü hava gerçekten çok sıcak. Eğer yanınızda yüzebilecek kıyafetler getirirseniz nehre girebilirsiniz. Mükemmel ferahlatan bir soğuk, sizi o sıcakta kendinize getirecektir. Ben maalesef şortumu yanıma almadım ama en azından ayaklarımı sokabildim. :)

Mostar gezisi için tavsiyem, burayı bir geçiş noktası olarak düşünmeniz. Burada 4-5 saat geçirmeniz yeterli olacaktır. Rotanızı buradan sonra bizim yaptığımız gibi ya Dubrovnik'e ya da Saraybosna'ya bağlamanızı tavsiye ederim.  Her iki yöne de günün belirli saatlerinde otobüsler mevcut.

Mostar her ne kadar kısa tutulacak bir lokasyon olsa da bu turda benim 2. favori kentim! Belki hikayesinden dolayı belki de doğası gereği.



Sıradaki durak favori ülkem; Hırvatistan!

Sağlıcakla kalın, gönüllü kalın!

0/Yorumlar

Daha yeni Daha eski