Frig Uygarlığı Ölü Gömme Adetleri: Anıt Kral Kaya Mezarları ve Tümülüsleri



Frig uygarlığı tarihi, frigler tarih, anıt mezarları, kaya mezarları, kral mezarları, kral tümülüsleri, frig tümülüsleri, tümülüslerde dramos giriş nerede olur, kral kaya mezarları, anıt kaya mezarları, frig uygarlığı tümülüsleri, frig kral mezarları, frig uygarlığı kaya mezarları, frig tümülüs mezarları, frig kaya mezarları, kral kaya mezarları, frig kral tümülüsleri.

Frigler, MÖ 1200'lerde Trakya ve Boğazlar üzerinden Anadolu'ya gelen Balkan kökenli toplumlardandır. Yaklaşık 450 yıl Hititlerle barış içinde yaşayan Frigler, MÖ 750 yıllarında yaptıkları barbarca saldırılarla Hititleri egemenlikleri altına almış ve tarih sahnesine çıkmış topluluktur.

Anadolu'da Frigya adı verilen coğrafyaya hakim olmuşlardır.

Midas dönemi MÖ 725 ile 675 yılları arasında bütün Orta ve Güneydoğu Anadolu’ya egemen, güçlü bir krallık düzeyine ulaşmışlardır. Anadolu'ya yerleşmeye başladıkları dönem MÖ 1200 dolaylarıdır ve Bronz Çağı Çöküşü'nün yaşandığı dönemdir. Bu bağlamda Anadolu'ya yerleşmeleri, söz konusu çöküşün nedenlerinden biri olarak öne sürülmektedir.

Tarihçi Herodot ile coğrafyacı Strabon’a göre Frigler, Avrupa kökenli bir kavimdi ve Anadolu’ya gelmelerinden önce “Prigler” olarak anılıyorlardı. Anadolu'da ve Ortadoğu ülkelerinde P harfinin kullanılmamasından kaynaklı olarak P nin düşerek F'ye dönüştüğü ve litaratüre Prig yerine Frig olarak girdiği anlaşılıyor. Friglerin ilk kralı ülkenin başkenti Gordion’a adını veren Gordias’tır. Tarihçi Arianos’a göre Gordias Thelmessos’lu yani bugünkü Fethiye şehrinden bir kadınla evlenmiş ve Midas adını verdiği bir oğlu olmuştur. Muğla'nın Milas ilçesini de Friglerin kurduğu düşünülmektedir.

Frigler’de başlıca iki farklı ölü gömme adeti vardır. Soylular ve zenginler için uygulandığı düşünülen bu tür ölü gömmelerin Frigya’da uzun süre uygulandığı anlaşılmaktadır. Yoksul halkın ise sıradan şekilde gömüldüğü ya da yakıldığı düşünülmektedir. Ancak yoksul halka ait mezarlar daha yeterli sayıda bulunamadığı için bu konuda bir şey söylemek için erkendir.

Ölü gömme adetlerinin biri kaya mezarlarına gömme idi. Frig döneminden kalma bir çok kaya mezarlarına rastlanmıştır. Midas şehri yakınlarında ve Frig topraklarının büyük bölümünde kaya mezarlarına rastlanmıştır. Bazıları anıt mezar şeklinde olan bu kaya mezarları ne yazık ki çeşitli toplumlularca yüzyıllar boyu ağır tahribata uğramış yada soyulmuşlardır.

Frigler’in en tanınmış ölü gömme adetleri ise tümülüsler yani tepe şeklinde yığma mezarlardır. Gordion’da ve Ankara’da sık olmak üzere diğer Frig şehirlerinde de rastlanılan tümülüs adetinin Frigler’e Trakya’dan geldiği düşünülmektedir. Ahşap mezar odasının üzerine toprak yığarak oluşturulan tümülüslerde çeşitli şekillerde yapılmışlardır.

En meşhur tümülüs kuşkusuz Midas Tümülüsü ya da diğer adıyla Büyük Tümülüs’tür. Burada yapılan kazılarda bronz ölü eşyaları, ahşap eserler ve bir çok arkeolojik eser bulunmuştur.

• Kanalımıza abone olmayı unutmayın ► https://goo.gl/DNsSxt

Gruplarımızı ve sayfamızı takip edebilmeniz için linkler aşağıda verilmiştir.

Eşkiya Belgeleri ve Eşkiya Define İşaretleri Grup ve Sayfa
• Facebook Grubu için ► https://goo.gl/hUNmmf
• Facebook Sayfası için ► https://goo.gl/1HoNdF

Sikke Kataloğu - Antik Paralar ve Define Grup ve Sayfa
• Facebook Grubu için ► https://goo.gl/VVziVS
• Facebook Sayfası için ► https://goo.gl/rTuUwi

#Sosyal #Medya Hesaplarımızdan #Takip Edin:
➞ #Facebook http://facebook.com/ozgur.iskar
➞ #Twitter http://twitter.com/lrozgur
➞ #instagram https://www.instagram.com/ozgurfotokamera
➞ #Google+ https://plus.google.com/115197201437287118146

#Telifsiz #Video Müziği: Bumba Crossing - #Kevin #MacLeod
#Müzik #indir İndirme Adresi: http://incompetech.com/music/royalty-free/mp3-royaltyfree/Bumba%20Crossing.mp3

0/Yorumlar

Daha yeni Daha eski