Samsun’da görülecek yerle

Samsun eğitim, sağlık, sanayi, ticaret, ulaşım ve ekonomik bakımdan Karadeniz Bölgesi’nin en gelişmiş şehri. Benim ilk defa 1999’de askerlik için yolumun düştüğü Samsun o zamandan bu yana çok değişmiş, güzelleşmiş. Şehri denizle buluşmuş, daha bir yeşil olmuş.
MÖ. 750-760 yıllarında İyon şehir devletlerinden Miletoslular tarafından Amisos ismiyle kurulmuş burası. Anadolu’da hemen her kentte olduğu gibi, tarih boyunca pek çok Anadolu uygarlığının yerleşimi olmuş. Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkışıyla milli mücadelenin başlangıç noktası olan şehir, doğal güzellikleri, tarihi değerleri, efsaneleri ve lezzetli mutfağıyla Karadeniz gezisi rotanıza girebilecek bir şehir.

Samsun Gezilecek Yerler 

1. Bandırma Vapuru ve Milli Mücadele Parkı

Atatürk’ü kurmaylarıyla birlikte İstanbul’dan Samsun’a ulaştıran Bandırma Vapuru, Samsun’da başlayan Milli Mücadele’nin en önemli simgesi. 19 Mayıs 1919 günü Samsun’a demirleyen vapurun aslına uygun olarak inşa edilmesiyle dönüştürülen müzede Atatürk’ün fotoğrafları ile şahsi eşyaları, kurmaylarının ve mürettebatının bal mumu heykelleri ve çeşitli belgeler sergileniyor. Türkiye’nin en uzun Seramik Rölyefleri, Samsunlu 1200 şehidin yer aldığı Şehitler Yazıtı, milli mücadeleyi anlatan 10 Bronz Rölyef ve Yedi Figürlü Milli Kurtuluş Anıtı açık hava müzesinde görülecek yerler arasında.

2. Onur Anıtı ve Atatürk Parkı

Samsun Görülecek YerlerSamsun’un simgelerinden olan Onur Anıtı, Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak Milli Mücadele’yi başlatması anısına Heinz Kreppel tarafından 1928-1931 yılları arasında yapılmış. Kent merkezinde yer alan Atatürk Parkı içerisinde bulunan Onur Anıtı, büyüklük ve denge bakımından dünyanın ikinci heykeli. Heykel aynı zamanda Samsun’un da sembolü.

3. Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti

Kızılırmak DeltasıKızılırmak Deltası, Samsun’un Bafra ilçesinde görmeye değer bir yer. Ders kitaplarından aklımda kalan bu yer 56.000 hektarlık alanıyla Türkiye’nin en büyük deltalarından biri. Kızılırmak’ın Karadeniz’e döküldüğü yerde alüvyon biriktirmesiyle oluşan delta sabit ve hareketli kumullar, doğal kumul setleri ile ayrılmış küçük gölcükler ve bataklıklardan oluşuyor. Bu özelliği ile pek çok farklı kuş ve bitki türü ile yaban hayata ev sahipliği yapıyor. Zengin biyoçeşitliliğe sahip delta, nesli tehlike altında olan karaleylek, erguvani balıkçıl, boz ördek, bataklık kırlangıcı, turna ve sumru gibi kuşların da üreme alanı. Doğada koşturan yaban atlarının gören şanslılardansanız olabilirsiniz belki, fotoğraf makinenizi hazır bulundurun.

4. Amazon Köyü ve Amazon Adası

Amazon Köyü, SamsunAmazon Köyü, Samsun başta olmak üzere Karadeniz bölgesinde yaşadığına inanılan ve amazon olarak bilinen savaşçı kadın kabilelerinin bal mumu heykelleri ile yaşam alanlarının canlandırılmasıyla oluşturulmuş. Batı Park sahası içerisinde yer alan Amazon Adası ise Amisos Tepesi’ne seyir platformu olacak şekilde konumlandırılmış. Adada, devasa boyutlarda bir amazon kadın heykeli, iki yanındaki heybetli aslan heykelleriyle Samsun sahilinde arzı endam ediyor. Aslan heykellerinin içine girip amazonlarla ilgili dia gösterisi izlenebilir.

5. Amisos Tepesi ve Kakanca Tümülüsleri

Samsun Amisos TepesiSamsun’un en güzel manzarasının bulunduğu Amisos Tepesi, Samsun’un ilk yerleşim yeri olarak biliniyor. MÖ. 3. yüzyıla ait iki tümülüsün ve Pontus Krallığına ait mezar odalarının bulunduğu tepedeki mezarlar 2008’den bu yana ziyarete açık. Buluntuların Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nde sergilendiği tepeye Amazon Adası’ndan hareket eden teleferiklerle de çıkılabiliyor. Tepe, Samsun’un panoramik seyrine imkân veren konumu, şık çevre düzenlemesi, restoranı ve teleferiği ile Samsun kent merkezinin en şirin ve en turistik yeri.

6. Kent Kent Müzesi

Samsun Kent MüzesiSamsun Kent Müzesi, yansıttığı bilgi yoğunluğu, farklı tasarımı ve ziyaretçileriyle kurduğu interaktif iletişimiyle Samsun kent tarihine ışık tutan değerli bir müze. Şimdiye kadar ülkemizde gördüğüm en özenli ve en güzel müzelerden biri. Samsun’un dününü ve bugününü panoramalar, fotoğraflar, bilgilendirme video ve panoları, bal mumu heykelleri ve çeşitli canlandırmalar eşliğinde sunan müzenin binası, Demiryolu Lokali olarak kullanılan eski TCDD binalarının restore edilmesiyle oluşturulmuş.

7. Sürmeli Köyü

Samsun Ot FestivaliKaradeniz Bölgesi’nin tek organik köyü olan Sürmeli Köyü, Bafra’ya 13 km uzaklıkta yer alıyor. 1924’te Yunanistan’dan gelenlerin yerleştiği bir mübadil köyü olan Sürmeli, Türkiye genelinde bir köy yerleşkesinde kurulan ilk ve tek ekolojik pazara sahip. Sürmeli Köyü, ürettikleri organik ürünler ile Samsun’da yetişen otları ve bunlarla yapılan yemekleri tanıtmak amacıyla Yöresel Ot Yemekleri Festivali düzenliyor. Bir yandan bu yıl ikincisi düzenlenen festivalin gelenekselleşmesi için çalışan Sürmeli sakinlerinin sonraki hedefi ise köylerinde ekolojik turizm başlatmak.

8. Vezirköprü Şahinkaya Kanyonu


Şahinkaya Kanyonu
Şahinkaya Kanyonu, Fotoğraf: Atlas Dergisi

Kızılırmak Nehri’nin, Sivas yakınlarındaki Kızıldağ’dan doğup Vezirköprü ilçesinde Samsun kent sınırları içerisine girerek Bafra Burnu’nda Karadeniz’e döküldüğü nokta olan Şahinkaya Kanyonu, heybetli kayaların arasında üç kilometre boyunca uzanıyor. Doğa sporları severlerin ve fotoğrafçıların uğrak noktası olan kanyonun kaya duvarları üzerindeki antik merdivenleri ve mağara girişi oldukça etkileyici. “Uluslararası Turizm Bölgesi” unvanına sahip olan bölge, trekking, dağcılık, balıkçılık ve kano gibi sporlar için Türkiye’nin en bakir bölgelerinden biri.

9. Ayvacık

Ayvacık Samsun Gezilecek YerlerAyvacık, Yeşilırmak üzerindeki Hasan Uğurlu-Suat Uğurlu baraj göllerinin bulunduğu ve etkileyici bir doğaya sahip küçük bir Samsun ilçesi. Böylesi bir coğrafyanın turizm adına değerlendirilmemiş olması üzücü. Samsun’a 62 km mesafede yer alan Ayvacık, bakir bir bölge ve tam bir saklı cennet burası. Yeşilpınar, Çağlayan, Çamalan ve Kikinin Şelalelerinin de bulunduğu yerde, hemen hemen tüm doğa ve su sporlarına uygun doğasıyla gezginlerin, sporcuların ve fotoğrafçıların uğrak adresi olabilir. Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin dağın yamaçlarındaki göl manzaralı bölgeye yerleştirdiği rengârenk bungalovlar konaklama için tercih edilebilir..

10. Tekkeköy Mağaraları

Tekkeköy MağaralarıBurası sadece Karadeniz Bölgesi’nin değil Anadolu’nun da en eski yerleşim yerlerinden biri olarak kayıtlara geçen bir coğrafya. Tekkeköy ilçesinde yer alan ve arkeolojik sit alanı olan vadide yer alan Tekkeköy Mağaraları, MÖ. 15 bin ile MÖ. 60 yılları arasına tarihlendiriliyor. Fındıcak ve Çınarlı Dereleri’nin suladığı vadi boyunca yükselen kaya kitlelerinde küçüklü büyüklü oyuk ve mağaralar dizili. Bölgede ayrıca tarihi Rum evleri ile Tekkeköy Mağaraları Arkeoloji Vadisi Müze Evi yer alıyor.
Samsun gezilecek yerler listesine Gazi Müzesi, Mater Dolorosa Katolik Kilisesi de eklenebilir. Samsun’da görülecek yerler olarak Samsun Cumhuriyet Meydanı, Samsun Büyük Camii, sahildeki güzel yer Sevgi Gölü, Samsun Çarşı, Çiftlik Caddesi, Mecidiye ve Yabancılar çarşıları ve Saat Kulesi’ni aklınızda tutun. Kabaceviz Şelaleleri de görülesi yerlerden ama zamanım olmadığından göremedim. Samsun’u ziyaret etmek için en iyi zaman bahar ayları.

0/Yorumlar

Daha yeni Daha eski