Samsun'da ne yenir ne içilir
Karadeniz mutfağında Samsun'un yeri ayrıdır, börekleri, pideleri ve haluçkası kesinlikle tadılması gerekenlerden.
Samsun’a gidip bu şehre ait tatları merak mı ediyorsunuz.
İşte size Samsun ve çevresine ait yöresel lezzetler.
1. Bafra Pidesi
sosyetekaradeniz - sosyetekaradeniz - - sosyetekaradeniz - sosyetekaradeniz -
Samsun deyince ilk akla gelecek yiyecek pidedir.
Üstelik pidenin Samsun’da birkaç çeşidine rastlamak mümkün.
Bunlardan en önemlisi de Bafra pidesidir.
Klasik pideden en büyük farkı kapalı yani malzemenin içinde olması.
Samsun’da gerek Bafra ilçesinde gerekse de il merkezinde bu pideyi güzel yapan restoranlar var.
Samsun deyince ilk akla gelecek yiyecek pidedir.
Üstelik pidenin Samsun’da birkaç çeşidine rastlamak mümkün.
Bunlardan en önemlisi de Bafra pidesidir.
Klasik pideden en büyük farkı kapalı yani malzemenin içinde olması.
Samsun’da gerek Bafra ilçesinde gerekse de il merkezinde bu pideyi güzel yapan restoranlar var.
2. İçli Mantı
Elde açılıp yapılan mantıların kısa süreli fırında pişirilip sonra da sosuyla beraber haşlanmasıyla oluşturulur.
Kıymalı ve cevizli olarak yapılan mantı, sarımsaklı yoğurtla yenir.
Yakakent’e özgü bu mantı türü haricinde yine bu şirin ilçede ördek ve tavuk etinden tirit de yapılır.
Kıymalı ve cevizli olarak yapılan mantı, sarımsaklı yoğurtla yenir.
Yakakent’e özgü bu mantı türü haricinde yine bu şirin ilçede ördek ve tavuk etinden tirit de yapılır.
3. Nokul
sosyetekaradeniz - sosyetekaradeniz - - sosyetekaradeniz - sosyetekaradeniz -Mayalı hamurla yapılan bir çeşit poğaça türüdür.
Rulo şeklinde yapılır ve daha süre küçük küçük kesilir. Haşhaşlı, tahinli, fındıklı, sakızlı türleri vardır.
Bu tatlıya karakterini veren içine dövülüp karıştırılan karanfil baharatıdır.
İçine genelde fındık konulsa da ceviz de yakışır. Bayramlarda ikram edilir.
Rulo şeklinde yapılır ve daha süre küçük küçük kesilir. Haşhaşlı, tahinli, fındıklı, sakızlı türleri vardır.
Bu tatlıya karakterini veren içine dövülüp karıştırılan karanfil baharatıdır.
İçine genelde fındık konulsa da ceviz de yakışır. Bayramlarda ikram edilir.
4. Baklalı sarma
Klasik sarmadan en önemli farkı içerisine kuru bakla konmasıdır.
Üzüm yaprağı sarılan malzemenin içine klasik sarmadan farklı olarak pirinç değil yarma buğday, bulgur ve kuru bakla konur.
Üzerine yoğurt serpilerek ya da sade servis edilir.
Üzüm yaprağı sarılan malzemenin içine klasik sarmadan farklı olarak pirinç değil yarma buğday, bulgur ve kuru bakla konur.
Üzerine yoğurt serpilerek ya da sade servis edilir.
5. Haluçka
Elde açılan hamur, küçük küçük parçalara bölünür.
Daha sonra bu hamurun içerisine kıymalı iç harcı konur ve kapatılır.
Ve bu malzemesi konulmuş hamur küçük parçalara bölünür.
Bu hamurlar ardından salçalı suya katılır. Bir nevi mantıya benzeyen bu çorba servise hazır hale gelir.
Daha sonra bu hamurun içerisine kıymalı iç harcı konur ve kapatılır.
Ve bu malzemesi konulmuş hamur küçük parçalara bölünür.
Bu hamurlar ardından salçalı suya katılır. Bir nevi mantıya benzeyen bu çorba servise hazır hale gelir.
6. Kaz Pilavı
Tüyleri yolunup temizlenen kaz pişirilir. Pişen kazın kazanda kalan suyuna bulgur konur.
Kaz suyunda pişen pilavın kabarması ve kendine gelmesi için ateşten alınıp ağzı kapatılır ve havluya sarılıp demlenir.
Kaz suyundan yapılmış bu pilav Samsun’a özgün yemek türlerinden biridir.
Kaz suyunda pişen pilavın kabarması ve kendine gelmesi için ateşten alınıp ağzı kapatılır ve havluya sarılıp demlenir.
Kaz suyundan yapılmış bu pilav Samsun’a özgün yemek türlerinden biridir.
7. Fasulye Turşu Kavurması
Turşusu yapılmış fasulyelerin kavrulup pişirilmesiyle elde edilen bir yemek türüdür.
Klasik taze fasulyeden en önemli farkı fasulyelerin turşu yapıldıktan sonra suyunun süzdürülüp pişirilmesidir. Alışık olmayanlara farklı bir tat gibi gelse de Samsun yöresinde sevilen bir yemek türüdür.
Klasik taze fasulyeden en önemli farkı fasulyelerin turşu yapıldıktan sonra suyunun süzdürülüp pişirilmesidir. Alışık olmayanlara farklı bir tat gibi gelse de Samsun yöresinde sevilen bir yemek türüdür.
sosyetekaradeniz - sosyetekaradeniz - sosyetekaradeniz - sosyetekaradeniz -
8. Mısırlı fasülye çorbası
Islatılmış kuru fasulyenin içerisine mısır tanelerinin de konup haşlanmasıyla oluşturulan bir çorba türüdür. İçerisine yoğurt ve sütte karıştırılır.
Tereyağını kızdırıp çorbanın üzerine konulmasıyla servis edilir. Samsun’a özgü değişik bir yemektir.
Tereyağını kızdırıp çorbanın üzerine konulmasıyla servis edilir. Samsun’a özgü değişik bir yemektir.
9. Oymaağaç Kebabı
Adını verdiği Oymaağaç köyünde yapılan "Oymaağaç kebabı" Mayıs-Kasım ayları arasında yapılarak hem sıcak hem soğuk olarak yenir.
Oğlak etinden yapılan kebap özel yapılmış bacada ve odada yaklaşık 3-4 saat'de büyük bir özenle çevrilerek pişirilir.
Aynı anda 5 oğlağın çevrilerek pişirilmesi sonucu eriyen yağlar bir kapta toplanır.
Kebap odasına gelen herkes tiridine banarak yer.
Oğlak etinden yapılan kebap özel yapılmış bacada ve odada yaklaşık 3-4 saat'de büyük bir özenle çevrilerek pişirilir.
Aynı anda 5 oğlağın çevrilerek pişirilmesi sonucu eriyen yağlar bir kapta toplanır.
Kebap odasına gelen herkes tiridine banarak yer.
10. Terme pidesi
Samsun’a özgün bir başka meşhur yemek türü de Terme Pidesi.
Oluşturulan hamurun içerisinde kıyma peynir gibi harçlar konur ve pide odun fırınında pişirilerek servise sunulur. İyi yapılmış Terme pidesi, diğer pidelere göre daha hafif ve ağızda erir.
Hamuru yumuşaktır. Terme ilçesinde ya da şehirdeki diğer pide salonlarında bu pideyi bulabilirsiniz.sosyetekaradeniz - sosyetekaradeniz - - sosyetekaradeniz - sosyetekaradeniz -
Yorum Gönder