Atatürk'ün Şehri Samsun'a ayak bastık. Samsun hep böyle anılır. "ayak bastık" sözüyle..
19 Mayıs 1919 yılında Samsun'a ayak basan Atatürk'ün şehrinde konakladığımız yer Yafeya Otel
İyi ki burayı seçmişiz dedik, çünkü her yere yürüme mesafesinde.. Bu otele tavsiye ediyorum, konaklaması ve kahvaltısı güzel bir otel.
Otelimize yerleştikten sonra, ilk işimiz park içinde atın üzerindeki Atatürk heykeli.. Bu heykelin özelliği kaide üzerinde iki ayağının üzerinde duran heykel olması, eğer kuyruğu kaideye değmese imiş, belki de birinciliği alacakmış.
Samsun'da akşam saati Batı-Doğu Park ve Yabancılar Çarşısını gezdik. Sahilde ki parklarda çok güzel süslenmiş paytonlar cirit atıyor.
Kurtuluş savaşının başlangıç noktası Kurtuluş yolu için sahile güzel heykeller yapılmış.
Zaten Samsun denince ilk akla Milli Mücadele’nin başladığı şehir olması geliyor. Atatürk, 19 Mayıs 1919’da 18 arkadaşı ile birlikte Bandırma Gemisi ile şehre geliyor. Burada Milli Mücadele’nin ilk adımı atılıyor. İşte bu yüzden şehrin birçok tarihi yapısının olduğu belediyenin adı da İlkadım.
Bandırma Gemisi Müzesi de yine Samsun'un önemli yerlerinden. Belediye Meydanları ve sahili çok güzel yapmış. Gemi Müzesinin içersinde Atamızın büstleri ve alt katta ise güzel bir resim sergisi var.
Diğer bir konu da Samsun'un Amazon kadınlarının da yaşadığı yer olması.
Samsun kent merkezindeki Batı Park’ta 50 bin metrekarelik alan üzerine kurulu olan Amazon Adası içerisinde yer alan 2.5 dönümlük Amazon Köyü, efsaneye göre, Samsun‘un Terme ilçesi Gölyazı Beldesi’nde yaşadıkları tahmin edilen amazon kadınlarının yirminin üzerinde heykeli bulunuyor.
İsmini Temiskira‘da (Terme) yaşadıkları düşünülen Amazonlardan alan yapay köyde, anaerkil bir toplum olan amazonların temsili heykeller, kabartmaları, günlük yaşamlarından kesitler ve eşyaları yer alıyor. Tek memeli ok, yay ve çift ağızlı balta gibi silahlar kullanan amazon toplumu, efsanevi kadın savaşçılar olarak biliniyor. Gözleri gerçek protez göz, saçları ise gerçek saçtan yapılan ve Hollywood’da korku filmlerinde kullanılan özel bir silikon madde kullanılarak yapılan heykeller, insan dokusuna yakınlığı ile oldukça gerçekçi.
Amisos Tepesi’nin yamacında 50 bin metrekarelik alan üzerine kurulu olan ve ismini savaşçı bir kadın toplumu olan amazonlardan alan Amazon Adası, devasa boyutlarıyla Samsun’un pek çok noktasından görülebilen Amazon ve Anadolu Aslanı Heykelleriyle şehre büyük görsellik kazandırmış.
Amazon Adası’nda girişinde ziyaretçileri karşılayan dev Amazon Savaşçısı Heykeli, Elinde kalkan ve mızrağı ile adayı bekleyen amazon kadın savaşçı heykeli, olanca heybetiyle Karadeniz kıyılarına ayrı bir estetik katıyor.
Amazon Adası’nda yer alan Amazon Heykeli’nin sağ ve sol taraflarına Anadolu Aslanları adı verilen iki heykel var, birinin içi şu an müze gibi.. İçerisinde amazon toplumuna dair görüntülü ve sesli sunumların yapıldığı aslan heykellerinin içinden merdiven vasıtasıyla en tepeye çıkılabiliyor. Aslanların ağız kısmına çıktığınızda ise inanılmaz bir manzara ile karşılaşıyor ve Amazon Adası epeyce yüksekten izleyebiliyorsunuz.
2010 yılında yapılan Batı Park’ta yer alan Amazon Adası, bir kanal yardımıyla karadan ayrılan yapay bir ada.
Amazon adasından çıkıp yolunuz Ordu'ya doğru giderken Terme'de bir pide yemeden geçmeyiniz.
Köşem Pide Terme'deki en güzel pide mekanlarından biri.. Buraya muhakkak uğrayınız ve bir pide yemeden geçmeyiniz.
Yorum Gönder