TATTIĞIM GÜZEL BİR LEZZET "TARHANA"

UŞAK ;

Çok merak edip de gidemediğim şehirlerden biri. Uşak şehri bana Uşakizade lakaplı ailelerden dolayı soylu bir şehir gibi gelir. Ozanlar şehri diye anılır. Meşhur Karun kadar zengin lafının da yine bu şehre ait olduğu söylenir.  Çünkü bu Karun hazineleri Uşak'taki müzelerde sergilenirmiş. Uşakizade bilmem ne efendi diye de namlı bir hitabı vardır bu şehirli olanların. Bu şehir saklı kalmış bir şehir sanki. Keşfedilmeye değer olmalı, g
ezmeli, görmeli ondan sonra bu şehir ile ilgili gördüklerimizi anlatmalı.


Çok güzel bir UŞAK tanıtım videosu (Gez Gönlünce sayfasından alıntı.)


Benim Uşak şehrine düşkünlüğüm, TARHANA çorbasının lezzetinden geliyor. 

İstanbul Beylikdüzü'nde düzenlenen Turizm Fuarında Tarhana Baba ile tanıştım. Yaklaşık 4-5 yıldır her fuar zamanı giderim ve Uşak reyonundan o müthiş tarhanayı içer, sonra da kışlık tarhanamı alırım.



Her sene kurucusu Mustafa amcaya da aynı lafları söylememden dolayı da, evdekiler bana gülerler.. Beylik lafım, "Vallahi sizin tarhananızı içtiğimden beri, başka tarhanalar içemiyorum" diyormuşum. Mustafa amca da asil tavrıyla bana "Tarhanayı içinde verdiğimiz tarife göre yaparsanız,  her zaman o zaman lezzeti yakalarsınız" der. Genellikle yapımını kimselere söylemeyen ketum kişilerin aksine, aldığınız tarhananın yanına da bir tane de tarif broşürü verir.

Gezi sayfama bu yazımı yazıyorum, çünkü Uşak'a gezme sebebiyle gidecek olanların uğrayarak bu güzel çorbayı tatmalarını istiyorum. Hani Keloğlan'ın bir filmi vardı. Padişahın kızı günlerce uyurdu da, onu uykudan annesinin yaptığı tarhana  çorbasının tadı ve kokusu uyandırır, uyanır uyanmaz da uykusunda içirilen bu çorbayı sorar ve tarhananın yüzü suyu hürmetine Keloğlan'a aşık olur. Böyle her derde deva bir çorbadır TARHANA..




Tarhana Baba’nın kurucusu Mustafa Yeldanlı, bu işe 1974 yılında Uşak’ta Tarhana ve Erişte üretimi yaparak başlamış.

Zaman içinde, Bebek Tarhanası, Mantarlı Tarhana, Kızılcıklı Tarhana, Yaş Hamur Vakumlu Tarhana üretimi de yapmışlar. Mustafa bey’in Oğulları; Serdar ve İsmail bey’ler de işin içindelermiş. Mustafa amca,  işinin başından hiç ayrılmayan biri. Tüm Fuar’lara katılıp, ziyaretçilere bizzat eliyle Uşak Tarhanasını ikram ederek tanıtımını yapıyor..

Tarhana Baba Mustafa amcanın, bir diğer güzelliği de tarhana yanında verdiği lezzetli tarifi, özlü sözleri... Gerçekten keşfedilmesi gereken bir değer.

Tarhana Baba, annelerin yaptığı Tarhana’ya saygı duyarak ve kendi Tarhana’larına güvenerek diyor ki; ”Annelerden sonra ikinciyiz” .
  
Tarhana sağlığımıza nasıl yarıyor derseniz;

"Tarhana bağışıklık sisteminden damar tıkanıklığını engellemesine, bağırsak temizlemeden mide asiti düzenlemesine, soğuk algınlığından kansere karşı önemli koruma sağlamasına, çok iyi bir kolestrol düşürücü ve seçkin bir probiyotik ürün olmasına kadar bir çok şifa dağıtmakta ve bunu bazı zamanlarda profesörler derslerinde işlemektedirler."

"Taklit edilmek güzel, Şifa dağıtmak mutluluk, 
Uşak'ın adını duyurmak gurur, Sektör oluşturmak sevinç, 
Babamızın amacını yerine getirmeye çalışmak paha biçilemez. 

Yaptığı şöhret haklı, İçinde hayat saklı, 
Bu Tarhana alır aklı, Hele olursa Yeldanlı

Taklitler Aslını Yüceltir

Çorba değil, Reçetesi bin yıllık şifa kaynağı Uşak tan..." sözleriyle, Mustafa amcanın edebi kişiliğini de Tarhanayla birlikte tanıyorsunuz.


Ben çok beğendim, önermek istedim, sayfamın yeni bölümü "TATTIĞIM LEZZETLER" köşesinin ilk tavsiyesi olarak bu şifalı çorba TARHANA'yı  önermeyi uygun buldum.  

Peki pişirme sırrı ne bu tarhananın. Aldığınız paketlerin yanında size bu güzel sözlerle birlikte, bir de tarifini veriyor. Tarif şöyle;

- 1 litre ılık suya 3,5 çorba kaşığı tarhana ıslatarak karıştırıp bir kenara koyun.
- Tencereye yarım çorba kaşığı salça, az miktarda sıvı yağ ve tuz koyarak hafif ateşte karıştırarak sıvı yağın kızmasını bekleyın. Sonrasında bu karışımın üzerine önceden 1 litre suya 3,5 çorba kaşığı ıslatılarak beklettiğimiz karışımı boşaltın ve hafif ateşte göbek atımı tabir edilen kaynamaya kadar karıştırın. (tercihe göre sarımsak ve tavuk suyu ilave edin)
-  Göbek atımı tabir edilen seviyeye geldiğinde karıştırmayı bırakıp 5-10 dakika hafif ateş üzerinde bekletip servis yapabilirsiniz.
Not: Kaynama noktasına kadar karıştırılması tavsiye olunur.


Ürünlerinde katkı kullanmıyorlar. Beyaz un yerine, tam buğday unu kullanıyorlar ve 21 gün Fermenteli olarak üretimi tamamlıyorlar.  Tarhana Çorbası çocuklara, büyüklere herkese çok faydalı. Uşak’a gittiğinizde mutlaka uğrayın ve lezzetin tadına varın der tüm tanıtım sayfaları.   Gidemiyorsanız benim gibi fuarları kaçırmayın. Bu tarhanayı alın ya da internetten sipariş yapın, adresinize gelsin. Gelir gelmez de pişirin, sıcak sıcak için çorbanızı..

Satış yapanlar da sıcakkanlı insanlar. İşte bu yurdum insanları,  bu emeklerini yurdun her köşesine duyurmak istiyorlar. Bir katkı da benden olsun.



https://www.tarhanababa.com/

Tarhanacı Baba Adres: Atatürk Blv. No:43 UŞAK Tel: 0.276.2154433

0/Yorumlar

Daha yeni Daha eski