Yuvarlak Oyma Sunu Çukurunun Çözümü:
Sunu çukurları yani yuvarlak oymalarda ilk öncelikle genişlik ebadına bakılması ve yanında ufak yardımcı bir murç izi olup olmadığına yada çukura herhangi bir kanal uygulanıp uygulanmadığına dikkat edilir. Büyük sunu çukurunun mezarı yüksek ihtimal ile mezarının aynı ana kayada olduğuna işarettir eğer ki yanında yardımcı bir oyma yoksa ve bilinmelidir ki sunu oyması en son noktadır yada tek olduğu için çevredeki tek olana işaret eder. yani tek tepe dikili taş gibi. Büyük sunu çukurunun mezar girişi eğer kayada görünen yüzeyde yoksa muhtemelen 3-4 metreyi geçmeyecek şekilde giriş toprak altına gizlenmiştir. ve sunu çukurunda yardımcı bir yön ve mesafe verici bulunmuyorsa yine giriş istikameti batı veya güney batı tarafındadır.
Kanallı sunu çukurlarının çözümü nedir; Eğer sunu çukurunda alttaki resim gibi bir kanal belirtilmişse bununda çözümü oldukça basittir; resmin üzerine çizdiğim ok işareti ile ne tarafa yön verdiğini kolayca anlayabilir başka bir kanallı oyma çözümünde ne yapmanız gerektiğini anlarsınız. kanal yönü mezarı ve girişini vermektedir kanal uzunluğunu ölçüp kanal yönünde adımlayın muhtemelen kaya bitimine denk gelir bu bazen 1 cm. 1 arşın yanı 70 cm olduğu gibi nadirde olsa dirsek dediğimiz 1 cm. 45 c. olarak'ta hesaplanarak kanal boyuna gidilebilir. bu hesap sizi uçurum yada yar gibi kayalık alana götürüyorsa giriş uçurum olan kısımdadır dikkatlice incelemeniz gereklidir.
Sunu çanağının yanında küçük bir murç oyması varsa bunun çözümü nedir ? bunun çözümü de yine kanallı yuvarlak oyma ile oldukça benzerdir ama dikkat edin sunu çanağının yanındaki ufak bir murç oyması olması lazım yani ikinci bir sunu oyması değil burada sunu çukuru ile murç oyması arasındaki mesafe ölçülür ve murç oyması yönüne adımlayın vardığınız nokta büyük ihtimal mezardır bu tip oymalar genelde toprak kısıma götürür ve oda mezar olma ihtimalleri yüksektir.
Sunu çukurunda hem kanal var hemde murç oyması peki bu durumda ne yapacağız o zaman bunlardan biri yönü biride mesafeyi vermektedir fakat dönemlere yada yapan ustaya göre değiştiği için bazen murç oyması mesafeyi verirken bazen yönü vermektedir bu durumda her iki alternatif uygulayarak doğru sonuca ulaşabilirsiniz. buradaki en çok kullanılan yöntem sunu çanağı ile murç arasındaki mesafe ölçülüp yukarıda verdiğimiz olçüler kullanılarak murç tarafına doğru gidilir.
Çoklu oymalar; Aşağıdaki resimde görüldüğü gibi yada farklı türevleri olabilir aslında en karmaşıkları ve çözümlemesi oldukça zor olanları bu çoklu yuvarlak oymalar; çünkü oldukça farklı anlamlar taşımaktadırlar bu çoklu oymalar gördüğünüzde ilk önce genişçe bir alanı karantinaya almalı; çünkü bunlar taş yığma mezarları verebilir yada çoklu mezarları verebilir yada çok odalı mezarları verebilir kaya üzerindeki oyma dizaynı zemindeki mezar dizaynına eş değer olabilir, ayrıca mehzenleride verebilmektedir. Örneğin 6 adet yuvarlak oyma olduğunu farz edelim bu 6 oymanın yön vereni kayanın en kenarında olandır fakat sistemi ana mezara göre çözüleceği için mesafe ve yön tekniği ile diğer mezarların tespitini yapabilirsiniz eğer etrafta bir yığma yoksa bu sefer oda mezar olmalı o zaman genelde gösterişli bir kayalık alan vardır yada bir kaya oda muhtemelen mezardır bu seferde ona göre diğer mezarların tespitinde bulunabilirsiniz yani temel olarak çoklu sunular bir nevi harita görevi görmektedirler oldukça fazla sunu çukurlarının üzerilerinde kanalları murçlar gibi daha karmaşık olanlarda vardır burada çoklu mezarlar temsil edilmiştir fakat geneli değersizdir o işaretin bulunduğu yerde kuzey yönünde dere geçmekte ise o bölgeye yönelip değerli mezar işareti aranmalıdır.
Burada anlamamız gereken sunu, murç yada kanal var ama verdiği yönde çalışma yaptım sonuç alamadım diyebilirsiniz çünkü oymalar, kanallar ve murçlar hala tecrübesi edinilmemiş şifrelerle kaplıdır; aslında mezar oradadır. Bu sebeple incelemenizi ve tespitinizi yaparken her olasılığı göz önünde bulundurup aradığınızı kolayca bulabilirsiniz.
Yorum Gönder